Zilvervliesrijst ook wel bruine rijst genoemd. Het is vaak geassocieerd met gezond eten.

Beschouwd als een volkoren, is zilvervliesrijst minder bewerkt dan witte rijst, waarvan het vliesje, zemelen en kiemen zijn verwijderd.

Zilvervliesrijst daarvan is alleen de buitenste laag verwijderd, waardoor de met voedingsstoffen verpakte zemelen en kiem achterblijven.

Als resultaat behoudt zilvervliesrijst de voedingsstoffen die witte rijst mist, waaronder vitamines, mineralen en antioxidanten.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Veel mensen vermijden echter zilvervliesrijst vanwege de toenemende populariteit van koolhydraatarme diëten.

Dit artikel bespreekt de gezondheidsvoordelen van zilvervliesrijst om u te helpen beslissen of het een gezond voedingsmiddel is om aan uw voeding toe te voegen.

Zilvervliesrijst is verrassend voedzaam

Hoewel zilvervliesrijst een eenvoudige voedingsmiddel is, is het voedingsprofiel allesbehalve.

In vergelijking met witte rijst heeft zilvervliesrijst veel meer te bieden op het gebied van voedingsstoffen.

Hoewel vergelijkbaar in calorieën en koolhydraten, overtreft zilvervliesrijst witte rijst in bijna elke andere categorie.

Een 158 gram zilvervliesrijst bevat (1):

 • Calorieën: 216
 • Koolhydraten: 44 g
 • Vezels: 3,5 gram
 • Vet: 1,8 gram
 • Eiwit: 5 gram
 • Thiamine (B1): 12% van de ADH
 • Niacine (B3): 15% van de ADH
 • Pyridoxine (B6): 14% van de ADH
 • Pantotheenzuur (B5) : 6% van de ADH
 • Ijzer: 5% van de ADH
 • Magnesium: 21% van de ADH
 • Fosfor: 16% van de ADH
 • Zink: 8% van de ADH
 • Koper: 10% van de ADH
 • Mangaan: 88% van de ADH
 • Selenium: 27% van de ADH

Deze volkoren is ook een goede bron van foliumzuur, riboflavine (B2), kalium en calcium.

Bovendien is zilvervliesrijst uitzonderlijk rijk aan mangaan. Dit weinig bekende mineraal is van vitaal belang voor veel belangrijke processen in het lichaam, waaronder botontwikkeling, wondgenezing, spiercontractie metabolisme, zenuwfunctie en bloedsuikerregulatie (2).

Een tekort aan mangaan is in verband gebracht met een hoger risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom, botdemineralisatie, verminderde groei en lage vruchtbaarheid (34).

Slechts 158 gram rijst voldoet bijna aan al uw dagelijkse behoefte aan deze belangrijke voedingsstof.

Behalve dat het een uitstekende bron van vitamines en mineralen is, biedt zilvervliesrijst ook krachtige plantaardige stoffen.

Zilvervliesrijst bevat bijvoorbeeld fenolen en flavonoïden, twee soorten antioxidanten die het lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress (5).

Oxidatieve stress is geassocieerd met een aantal gezondheidsaandoeningen, waaronder hartaandoeningen, bepaalde soorten kanker en vroegtijdige veroudering (6).

De antioxidanten in zilvervliesrijst helpen celletsel te voorkomen, veroorzaakt door onstabiele moleculen, vrije radicalen genoemd en verminderen ontstekingen in het lichaam (7).

Studies suggereren dat de antioxidanten in rijst mogelijk de reden zijn voor de lage prevalentie van bepaalde chronische ziekten in delen van de wereld waar rijst het belangrijkste voedsel is (8).

Kortom:Zilvervliesrijst is zeer voedzaam en biedt het lichaam een ​​breed scala aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

Is zilvervliesrijst goed voor gewichtsverlies?

Het vervangen van meer verfijnde (bewerkte) granen door zilvervliesrijst kan u helpen af te vallen.

Verfijnde granen waaronder witte rijst, witte pasta en wit brood missen de vezels en voedingsstoffen die volkoren granen zoals zilvervliesrijst wel bevatten.

Een 158 gram zilvervliesrijst bevat bijvoorbeeld 3,5 gram vezels, terwijl witte rijst minder dan 1 gram bevat (9).

Met vezels kunt u over een langere periode voller blijven voelen, dus als u voor vezelrijk voedingsmiddelen kiest, zult u mogelijk minder calorieën binnenkrijgen (10).

Studies tonen zelfs aan dat mensen die meer volkoren granen eten waaronder zilvervliesrijst. Minder wegen dan mensen die minder volkoren granen eten.

Een studie van meer dan 74.000 vrouwen bleek dat degenen die consequent meer volkoren granen aten minder wogen dan degenen die minder volkoren granen aten.

Bovendien hadden de vrouwen met de hoogste vezelinname een 49% lager risico op grote gewichtstoename dan de vrouwen met de laagste vezelinname (11).

Het vervangen van witte rijst door zilvervliesrijst kan ook helpen om het buikvet te verminderen.

In één onderzoek hadden 40 vrouwen met overgewicht die zes weken lang (150 gram) zilvervliesrijst per dag aten, aanzienlijke vermindering in lichaamsgewicht en tailleomtrek ten opzichte van vrouwen die dezelfde hoeveelheid witte rijst aten.

Daarnaast ondervonden de vrouwen die zilvervliesrijst aten een aanzienlijke afname van de bloeddruk en CRP, een marker van ontstekingen in het lichaam (12).

Kortom:Zilvervliesrijst bevat meer vezels dan geraffineerde granen waaronder witte rijst. Het kiezen van vezelrijke volkoren granen zoals zilvervliesrijst kan buikvet verminderen en je helpen af ​​te vallen.

Het kan de gezondheid van het hart ten goede komen

Er is geen twijfel dat zilvervliesrijst een hart gezond voedingsmiddel is. Het is rijk aan vezels en nuttige verbindingen die het risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen.

Een groot onderzoek onder meer dan 560.000 mensen toonde aan dat mensen die de meeste voedingsvezels aten een 24-59% lager risico hadden om hartaandoeningen, kanker en luchtwegaandoeningen te ontwikkelen (13).

Evenzo bleek uit een onderzoek van 45 onderzoeken dat mensen die de hoogste hoeveelheid volkoren granen aten, waaronder zilvervliesrijst een 21% lager risico op coronaire hartziekte hadden in vergelijking met degenen die het minst volkoren granen aten (14).

Afgezien van een goede bron van vezels, bevat zilvervliesrijst verbindingen die lignanen worden genoemd en die kunnen bijdragen aan het verlagen van de risicofactoren voor hartziekten.

Voedingen rijk aan lignanen, waaronder volkoren granen, lijnzaad, sesamzaad en noten, zijn in verband gebracht met verlaagt cholesterol, lagere bloeddruk en verminderde slagaderstijfheid (15).

Bovendien bevat zilvervliesrijst veel magnesium, een mineraal dat een cruciale rol speelt bij het gezond houden van het hart. Eén review van 40 onderzoeken wees uit dat het verhogen van magnesium in de voeding geassocieerd was met een 7-22% lager risico op beroerte, hartfalen en mortaliteit door alle oorzaken (16).

Een andere review van negen onderzoeken toonde aan dat elke 100 mg / dag verhoging van magnesium in de voeding de sterfte aan hart- en vaatziekten bij vrouwen verlaagde met 24-25% (17).

Kortom:Zilvervliesrijst zit vol met vezels, lignanen en magnesium, die allemaal gunstige effecten hebben op de gezondheid van hart en risico op hart-en vaatziekten.

Het is een betere keuze voor mensen met diabetes

Het verlagen van de koolhydraat consumptie en het kiezen van gezondere opties is van vitaal belang voor de controle van de bloedsuikerspiegel.

Hoewel koolhydraten de grootste invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Mensen met diabetes kan de bloedsuikerspiegel en insuline pieken worden verlaagd door minder geraffineerde granen te eten waaronder witte rijst.

Het vervangen van witte rijst door zilvervliesrijst kan op verschillende manieren gunstig zijn voor mensen met diabetes.

In één onderzoek ondervonden mensen met diabetes type 2 die twee porties zilvervliesrijst per dag aten een significante afname van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd en hemoglobine A1c (een marker voor de beheersing van de bloedsuikerspiegel) in vergelijking met degenen die witte rijst aten (18).

Zilvervliesrijst heeft een lagere glycemische index dan witte rijst. Dit betekent dat het langzamer wordt verteerd en minder invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

Als u voedingsmiddelen met een lagere glycemische index kiest, kunnen mensen met diabetes hun bloedsuikerspiegel beter onder controle houden.

Meerdere studies suggereren dat voedingsmiddelen met een hogere glycemische index de bloedsuikerspiegel, insuline en ghreline, een hormoon dat honger doet toenemen (1920).

Het verlagen van de ghreline gehalte kan mensen met diabetes helpen hun honger onder controle te houden, waardoor overeten kan worden verkomen en de bloedsuikerspiegel onder controle kan houden.

Bovendien kan het vervangen van witte rijst door zilvervliesrijst in de eerste plaats de kans op diabetes type 2 verkleinen.

In een onderzoek met meer dan 197.000 mensen werd het ruilen van slechts 50 gram witte rijst voor zilvervliesrijst per week geassocieerd met een 16% lager risico om diabetes type 2 te ontwikkelen (21).

Kortom:Als u kiest voor zilvervliesrijst boven verfijnde granen, kunnen mensen met diabetes hun bloedsuikerspiegel onder controle houden en de kans op diabetes helemaal verkleinen.

Zilvervliesrijst is van nature glutenvrij

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen waaronder tarwe, gerst en rogge. Tegenwoordig volgen steeds meer mensen glutenvrije diëten om verschillende redenen.

Bepaalde mensen zijn allergisch of intolerant voor gluten en ervaren lichte tot ernstige reacties als maagpijn, diarree, opgeblazen gevoel en overgeven.

Bovendien profiteren mensen met bepaalde auto-immuunziekten vaak van een glutenvrij dieet (2223).

Deze factoren hebben geleid tot een groeiende vraag naar glutenvrij voedsel.

Gelukkig is zilvervliesrijst van nature vrij van dit vaak problematische eiwit. Waardoor het een veilige keuze is voor diegenen die niet kunnen of willen kiezen om geen gluten te consumeren.

In tegenstelling tot zeer bewerkte glutenvrije producten. Zilvervliesrijst is een volkoren die boordevol nuttige voedingsstoffen zitten die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Zilvervliesrijst wordt ook verwerkt in andere gezonde glutenvrije producten zoals crackers en pasta die mensen op glutenvrije diëten kunnen genieten.

Kortom: Zilvervliesrijst bevat geen gluten en is een veilige en gezonde keuze voor mensen die een glutenvrij dieet volgen.

Hoe zilvervliesrijst aan uw voeding toe te voegen

Eén van de beste eigenschappen van zilvervliesrijst is de veelzijdigheid ervan.

Je kunt het op elk moment van de dag eten en opnemen in verschillende recepten.

Hier zijn enkele manieren om zilvervliesrijst toe te voegen aan uw voeding:

 • Maak een kom voor de lunch met zilvervliesrijst, groenten en eiwitten
 • Zilvervliesrijst met eieren, salsa, avocado’s en zwarte bonen voor een hartig ontbijt
 • Verruil havermout voor zilvervliesrijstepap bij het ontbijt
 • Gebruik zilvervliesrijst in plaats van witte rijst bij het maken van roerbakgerechten
 • In plaats van witte pasta, voeg zilvervliesrijst toe aan je favoriete soep recepten
 • Meng zilvervliesrijst met verse groentes en olijfolie voor een smakelijke bijgerecht
 • Maak burgers met zwarte bonen en zilvervliesrijst voor een diner of lunch.
 • Gebruik zilvervliesrijst om energierepen te maken
 • Verruil witte rijst met zilvervliesrijst voor een gezondere versie van rijstpudding
 • Vraag naar zilvervliesrijst in uw sushi rollen om het vezelgehalte van uw maaltijd te verhogen
 • Gebruik zilvervliesrijst in uw curry recepten
 • Probeer een gezonde draai aan risotto met behulp van zilvervliesrijst in plaats van arboriorijst
 • Verruil witte pasta met zilvervliesrijst pasta
 • Sauteer zilvervliesrijst met olijfolie en knoflook voor een smaakvolle koolhydraat optie

Zoals je ziet, zijn er ontelbare manieren om zilvervliesrijst te consumeren. Deze voedzame volkoren combineert goed met veel ingrediënten en kan worden genoten bij het ontbijt, de lunch of het diner.

Kortom: Zilvervliesrijst is een flexibel ingrediënt waarvan je in verschillende recepten en maaltijden kunt genieten. Je kunt het ook gebruiken als een gezonde vervanging voor witte rijst of pasta.

Tot slot

Zilvervliesrijst is een zeer voedzame, glutenvrije graan die een indrukwekkende hoeveelheid vitamines, mineralen en heilzame verbindingen bevat.

Het consumeren van volkoren granen waaronder zilvervliesrijst kan helpen bij het voorkomen of verbeteren van verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartziekten.

Het verruilen van geraffineerde granen zoals witte rijst voor zilvervliesrijst kan je zelfs helpen af ​​te vallen. Zilvervliesrijst is veelzijdig die op elk moment van de dag kan worden gegeten.

Op welke manier u ook kiest voor deze gezonde volkoren, u maakt een verstandige keuze voor uw algehele gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.