Zoete aardappel bevat een krachtig voedingsprofiel. Een middelgrote zoete aardappel biedt meer dan 400 procent van je dagelijkse behoefte van vitamine A, plus tal van vezels en kalium.

Ze bevatten ook meer gram aan natuurlijke suikers dan gewone aardappels en in het algemeen meer voedingsstoffen met minder calorieën.

Dit artikel bevat een voedingsanalyse en een diepgaande blik op de mogelijke voordelen voor de gezondheid van het consumeren van zoete aardappel.

Er wordt ook uitgelegd hoe u meer zoete aardappelen in maaltijden kunt opnemen, eventuele gezondheidsrisico’s bij het consumeren van hen en hoe ze van yams verschillen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Feiten over zoete aardappel

 • Zoete aardappelen kunnen helpen om een ​​gezonde bloeddruk te handhaven en tegen kanker te beschermen.
 •  Het hoge vezelgehalte van zoete aardappelen helpt voorkomen van constipatie .
 •  Een middelgrote, gebakken zoete aardappel met huid bevat slechts 103 calorieën .
 •  De snelste manier om een ​​zoete aardappel te bereiden is in de magnetron.
 •  Hoewel er veel verwarring bestaat, zijn zoete aardappelen niet gerelateerd aan yams.

Mogelijke voordelen voor de gezondheid van zoete aardappelen

Het consumeren van fruit en groenten van allerlei aard is al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel ongunstige gezondheidstoestanden.

Onderzoek wijst uit dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel, zoals zoete aardappelen, het risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen en algemene sterfte vermindert.

Een voeding inclusief vers fruit en groenten kan ook bijdragen aan een gezonde huid, meer energie en over het algemeen een lager lichaamsgewicht.

Hieronder vindt u enkele specifieke voordelen van het consumeren van zoete aardappelen.

Diabetes

Hoewel zoete aardappelen oftewel de bataat van nature zoet zijn vanwege het suikergehalte, hebben ze een relatief lager glycemische index. De glycemische index is een manier om te beoordelen hoe snel suikers vrijkomen in de bloedstroom. Een laag getal betekent dat het in een trager tempo wordt vrijgegeven, zodat de bloedsuikerspiegel consistenter blijft bij mensen met diabetes.

De vezels in zoete aardappelen is ook belangrijk. Studies hebben aangetoond dat mensen met diabetes type 1 die veel voedingsvezels consumeren hebben een lager bloedsuikergehalte ; en mensen met diabetes type 2 hebben verbeterde bloedsuiker, lipiden en insuline niveaus. Een middelgrote zoete aardappel (met schil) levert ongeveer 6 gram vezels.

Bloeddruk

Het handhaven van een lage natriuminname helpt een gezonde bloeddruk te behouden; het verhogen van de kaliuminname kan echter net zo belangrijk zijn. Minder dan 2 procent van de Nederlandse volwassenen voldoet aan de dagelijkse 4,700 milligram aanbeveling voor kalium. Een middelgrote zoete aardappel levert ongeveer 542 milligrams.

Ook van belang is dat hoge inname van kalium gepaard gaat met een 20 procent verminderd risico op overlijden van alle oorzaken.

Kanker

Volgens een studie uitgevoerd door de Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition, , onder jongere mannen, kunnen diëten rijk aan beta-caroteen helpen beschermen tegen prostaatkanker. Beta-caroteen kan ook bescherming bieden tegen darmkanker, volgens een Japanse studie.

Spijsvertering en stoelgang

Vanwege het hoge vezelgehalte helpen zoete aardappelen voorkomen van obstipatie en verbetert de stoelgang voor een gezonde spijsverteringskanaal.

Vruchtbaarheid

Voor vrouwen van vruchtbare leeftijd blijkt als er meer ijzer uit plantaardige bronnen wordt gebruikt is goed ter bevordering van de vruchtbaarheid, volgens de Harvard Health Publications van Harvard Medical School . De vitamine A in zoete aardappelen (geconsumeerd als bètacaroteen, dat dan wordt omgezet in vitamine A in het lichaam) is ook essentieel voor hormoonsynthese tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Immuniteit

Plantaardige voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen die hoog zijn in zowel vitamine C als bèta-caroteen bieden een immuniteitsverbetering door hun krachtige combinatie van voedingsstoffen.

Ontsteking

Choline, aanwezig in zoete aardappelen is een zeer belangrijke en veelzijdige voedingsstof; Het helpt bij slaap, spierbeweging, leren en geheugen. Choline helpt ook bij het behoud van de structuur van celmembranen, helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen, helpt bij het absorberen van vet en vermindert de chronische ontsteking.

In een studie gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food bleek dat paars zoete aardappel-extract ontstekingsremmende effecten te hebben, evenals vrije radicalen.

Visie

Vitamine A tekort kan visie beschadigen; de hoornvlies kan droog worden,wat leidt tot vertroebeling van de voorkant van het oog.. Het voorkomt ook dat essentiële pigmenten worden geproduceerd.Het corrigeren van vitamine A-tekortkomingen bij voedsel die hoog is in bètacaroteen kan visie herstellen.

Ook hebben de antioxidanten vitamines C en E in zoete aardappelen aangetoond dat het oog gezondheid ondersteunt en degeneratieve schade kan voorkomen.

Een hogere inname van vruchten (3 of meer porties per dag) heeft ook aangetoond dat het risico en de progressie van leeftijdverwante maculaire degeneratie kan verminderen .

Voedingswaarde van zoete aardappelen

Een middelgrote, gebakken zoete aardappel met schil (5 cm diameter, 13 cm lang, ongeveer 114 gram):

 • 103 calorieën
 • 0 gram vet
 • 24 gram koolhydraat (inclusief 4 gram vezel en 7 gram suiker)
 • 2,3 gram eiwit

Een middelbare zoete aardappel zorgt voor ruim 100 procent van uw dagelijkse behoeften aan vitamine A, evenals:

 • 25 procent vitamine C
 • 25 procent vitamine B-6
 • 12 procent kalium

U vindt ook kleine hoeveelheden van:

Zoete aardappelen zijn een geweldige bron van bèta-caroteen, een krachtig antioxidant die oranje fruit en groenten hun levendige kleur geeft; Bèta-caroteen wordt omgezet in vitamine A in het lichaam. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen, kunnen het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker verminderen, bescherming bieden tegen astma en hart-en vaatziekten en het vertragen van veroudering en lichaamsdegeneratie.

Verwijder niet de schil! De kleur van zoete aardappelhuid kan variëren van wit tot geel en van paars tot bruin, maar het maakt niet uit welke kleur het heeft, zorg ervoor dat u het niet schilt. Een zoete aardappelhuid draagt ​​bij aan significante hoeveelheden vezels, kalium en quercetine.

Zoete aardappelen bereiden

Vermijd het kopen van zoete aardappelen met zachte huid of rimpels, scheuren of zachte vlekken.Bewaar op een koele, droge plaats gedurende maximaal 3-5 weken.

Zoete aardappelen hebben een natuurlijke zoete en romige smaak die zonder toevoeging kan worden gegeten. Om een ​​beetje specerij zonder extra calorieën toe te voegen, probeer dan het te besprenkelen met kaneel, komijn of kerriepoeder.

De snelste manier om een ​​zoete aardappel te bereiden is in de magnetron. Prik de aardappel met een vork in, doe het in een papieren servetje en daarna in de magnetron op hoge stand totdat ze zacht zijn. Zorg ervoor dat het enkele minuten afkoelt, en vervolgens besprenkelen met olijfolie en op de top met vetvrije Griekse yoghurt.

Probeer het toevoegen van geroosterde zoete aardappelen en pecannoten aan een salade en besprenkel het met balsamico-azijn. U kunt ook proberen om zoete aardappel toe te voegen aan pannenkoeken.

Zoete aardappel recepten

Probeer deze eenvoudige en gezonde recepten met zoete aardappelen:

Basis recept zoete aardappel uit de oven

Zoete Aardappel frieten

Zoete aardappelburger

Zoete Aardappel Hummus

Zoete aardappelen versus yams

Ondanks de termen zoete aardappel en yam vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze eigenlijk niet botanisch gerelateerd.

Yams worden bijna uitsluitend gekweekt in Afrika en zijn zetmeelrijker dan vergeleken met zoete aardappel.

Dus hoe zijn deze twee groenten zo verweven?

Er zijn twee verschillende soorten zoete aardappelen, stevig en zacht. Toen de zachte zoete aardappelen in Amerika werden gekweekt, begonnen Afrikaanse slaven hen yams te noemen door hun gelijkenis met hun bekende inheemse groente.

Potentiële gezondheidsrisico’s bij het consumeren van zoete aardappelen

Beta-blokkers een soort medicijn die meestal voor hartziekten wordt voorgeschreven, kan kaliumniveaus verhogen in het bloed. Levensmiddelen rijk aan kalium moeten met mate worden geconsumeerd bij het nemen van de Beta-blokkers.

Het consumeren van te veel kalium kan schadelijk zijn voor diegenen wiens nieren niet volledig functioneren. Als de nieren het overmaat van kalium uit het bloed niet kan verwijderen, kan het fataal zijn.

Het is de totale voeding of het algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het behalen van goede gezondheid. Het is beter om een ​​voeding met veel variatie te eten dan zich te concentreren op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot goede gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.