Mensen met een lactose-intolerantie vermijden vaak het eten van zuivelproducten.

Dit komt meestal omdat ze bang zijn dat zuivel ongewenste en mogelijk gênante bijwerkingen kan veroorzaken.

Zuivelproducten zijn echter erg voedzaam en bevatten niet allemaal veel lactose.

Dit artikel onderzoekt 6 zuivelproducten met weinig lactose.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is een veel voorkomende spijsvertering probleem. Sterker nog het treft ongeveer 75% van de wereldbevolking(1).

Interessant is dat het het meest voorkomt in Azië en Zuid-Amerika, maar veel minder gebruikelijk in delen van de westerse wereld zoals Noord-Amerika, Europa en Australië(2).

Degenen die het hebben, hebben niet genoeg van een enzym dat lactase wordt genoemd.Geproduceerd in uw darm, is lactase nodig om lactose af te breken, de belangrijkste suiker die in melk wordt gevonden.

Zonder lactase kan lactose onverteerd in je darm terechtkomen en onaangename symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, pijn, gas, opgeblazen gevoel en diarree (1).

Angst voor het ontwikkelen van deze symptomen kan ertoe leiden dat mensen met deze aandoening voedsel vermijden dat lactose bevat, zoals zuivelproducten .

Dit is echter niet altijd nodig, omdat niet alle zuivelproducten genoeg lactose bevatten om problemen te veroorzaken voor mensen met een intolerantie.

Het is zelfs zo dat veel mensen met een intolerantie tot 12 gram lactose per keer kunnen eten zonder enige symptomen te ervaren (3).

Om dat in perspectief te plaatsen, is 12 gram de hoeveelheid die wordt gevonden in 1 kopje (230 ml) melk.

Bovendien zijn sommige zuivelproducten van nature arm aan lactose. Hieronder zijn er 6 van hen.

1. Boter

Boter is een zeer vetrijk zuivelproduct dat wordt gemaakt door melk of melk te roeren om de vaste vet- en vloeistofcomponenten ervan te scheiden.

Het eindproduct is ongeveer 80% vet, omdat het vloeibare deel van melk, dat alle lactose bevat, tijdens de verwerking wordt verwijderd(4).

Dit betekent dat het lactosegehalte van boter echt laag is. In feite bevat 100 gram boter slechts 0,1 gram(4).

Niveaus die zo laag zijn, zullen waarschijnlijk geen problemen veroorzaken, zelfs als u intolerantie bent(1).

Als u zich zorgen maakt, is het de moeite waard om te weten dat boter gemaakt van gefermenteerde melkproducten en geklaarde boter nog minder lactose bevat dan gewone boter.

Kortom: Boter is een zeer vetrijk zuivelproduct dat alleen sporenhoeveelheden lactose bevat. Dit betekent dat het meestal goed is om in uw dieet op te nemen als u een lactose-intolerantie heeft.

2. Harde kazen

Kaas wordt gemaakt door bacteriën of zuur aan melk toe te voegen en vervolgens de kaaswrongels die uit de wei komen te scheiden.

Aangezien de lactose in melk wordt aangetroffen in de wei, wordt veel ervan verwijderd wanneer kaas wordt gemaakt.

De hoeveelheid die in kaas wordt gevonden, kan echter variëren en kazen met de laagste hoeveelheden zijn de langst gerijpt.

Dit komt omdat de bacteriën in kaas in staat zijn om een ​​deel van de overgebleven lactose af te breken, waardoor het gehalte wordt verlaagd. Hoe langer een kaas rijpt, hoe meer lactose wordt afgebroken door de bacteriën erin(5).

Dit betekent dat oude, harde kazen vaak een laag lactose gehalte hebben. Bijvoorbeeld 100 g van cheddar kaas bevat slechts sporen ervan(6).

Kazen met weinig lactose zijn Parmezaanse kaas, Zwitsers en Cheddar. Matige porties van deze kazen kunnen vaak worden getolereerd door mensen met lactose-intolerantie(6, 7, 8, 9).

Kazen die de neiging hebben om hoger in lactose te zijn omvatten smeerkaas, zachte kazen zoals brie, cottage cheese of camembert en mozzarella.

Bovendien zelfs sommige kazen met een hogere lactose mogen in kleine porties geen symptomen veroorzaken, omdat ze nog steeds minder dan 12 gram lactose bevatten.

Kortom: De hoeveelheid lactose kan variëren tussen verschillende soorten kaas. Over het algemeen hebben kazen die langer zijn gerijpt, zoals cheddar, Parmezaanse kaas en Zwitserse, lage niveaus.

3. Probiotische yoghurt

Mensen met lactose-intolerantie vinden vaak yoghurt veel gemakkelijker te verteren dan melk (10, 11, 12).

Dit komt omdat de meeste yoghurt levende bacteriën bevatten die lactose kunnen afbreken, dus je hebt niet zoveel te verteren(13, 14, 15).

In een studie werd bijvoorbeeld vergeleken hoe goed lactose werd verteerd na het drinken van melk en het consumeren van een probiotische yoghurt (12).

Het bleek dat wanneer mensen met lactose-intolerantie de yoghurt aten, ze 66% meer lactose konden verteren dan wanneer ze de melk dronken.

De yoghurt veroorzaakte ook minder symptomen, met slechts 20% van de mensen die spijsverteringsproblemen vertoonden na het eten van de yoghurt, vergeleken met 80% na het drinken van de melk(10).

Het is het beste om te zoeken naar yoghurt met “probiotica,” wat betekent dat ze levende culturen van bacteriën bevatten. Yoghurt die is gepasteuriseerd, die doodt de bacteriën en worden niet zo goed verdragen(10).

Bovendien, volvette yoghurt zoals Grieks en Grieks-stijl yoghurt zou een nog betere keuze zijn voor mensen met lactose-intolerantie.

Dit komt omdat volvette yoghurt bevat meer vet en minder wei dan magere yoghurts.

Griekse yoghurts bevatten ook minder lactose omdat ze tijdens de verwerking gespannen zijn. Dit verwijdert nog meer van de wei, waardoor ze van nature veel minder lactose bevatten.

Kortom: Lactose-intolerante mensen vinden yoghurt vaak gemakkelijker te verteren dan melk. De beste yoghurt voor mensen met lactose-intolerantie is een volle, probiotische yoghurt met levende bacterieculturen.

4. Een aantal zuivel eiwitpoeders

Het kiezen van een eiwitpoeders kan lastig voor mensen die lactose-intolerant zijn.

Dit komt omdat eiwitpoeders meestal worden gemaakt van de eiwitten in melkwei, wat het lactose bevattende, vloeibare deel van melk is.

Wei-eiwit of wel geschreven als Whey-eiwit is een populaire keuze voor sporters, vooral degenen die proberen om spiermassa op te bouwen.

De hoeveelheid in whey-eiwitpoeders kan echter variëren, afhankelijk van hoe de wei wordt verwerkt.

  • Whey concentraat: bevat ongeveer 79-80% eiwit en een kleine hoeveelheid lactose(16).
  • Whey isolaat: bevat ongeveer 90% eiwit en minder lactose dan wei-eiwitconcentraat(17).
  • Whey hydrolysaat: Bevat dezelfde hoeveelheid lactose whey concentraat, maar sommige van de eiwitten in dit poeder zijn reeds gedeeltelijk verteerd(18).

De beste keuze voor lactose-gevoelige personen is waarschijnlijk whey-isolaat, dat de laagste niveaus bevat.

Niettemin kan het lactose gehalte aanzienlijk variëren tussen merken, en de meeste mensen moeten experimenteren om te zien welk merk eiwitpoeder het beste voor hen werkt.

Kortom: Zuivel eiwitpoeders zijn verwerkt om veel van hun lactose te verwijderen. Wei-eiwitconcentraat bevat echter meer dan whey-isolaten, wat een betere keuze kan zijn voor gevoelige personen.

5. Kefir

Kefir is een gefermenteerde drank die traditioneel wordt gemaakt door “kefirkorrels” aan dierlijke melk toe te voegen(19).

Net als yoghurt bevatten kefirkorrels levende culturen van bacteriën die de lactose in melk helpen afbreken en verteren.

Dit betekent dat kefir beter kan worden verdragen door mensen met lactose-intolerantie, wanneer ze in matige hoeveelheden worden geconsumeerd.

Eén onderzoek toonde zelfs aan dat gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt of kefir in vergelijking met melk symptomen van intolerantie konden verminderen met 54-71%(20).

Kortom: Kefir is een gefermenteerde melkdrank. Net als yoghurt, breken de bacteriën in kefir lactose af, waardoor het meer verteerbaar wordt.

6. Slagroom

Slagroom (is room met een vetgehalte van 36-40%) wordt gemaakt door het afromen van de vettige vloeistof die naar de top van de melk stijgt .

Verschillende merken slagroom kunnen verschillende hoeveelheden vet bevatten, afhankelijk van de verhouding tussen vet en melk in het product.

Slagroom is een vetrijke product dat ongeveer 37% vet bevat. Dit is een hoger percentage dan andere crèmes zoals crème fraîche(21).

Het bevat ook bijna geen suiker waardoor het lactose gehalte zeer laag is. In feite bevat  15 ml slagroom slechts ongeveer 0,5 gram.

Daarom mogen kleine hoeveelheden slagroom in je koffie of in uw dessert niet ertoe leiden dat het eventuele problemen veroorzaakt.

Kortom: Slagroom is een vetrijke product dat bijna geen lactose bevat. Een kleine hoeveelheden slagroom is aanvaardbaar voor de meeste mensen die lactose-intolerant zijn.

Tot slot

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet noodzakelijk voor lactose-intolerante personen om alle zuivelproducten te vermijden.

Sommige zuivelproducten, zoals de 6 die in dit artikel wordt besproken, bevatten van nature een laag gehalte aan lactose.

In gematigde hoeveelheden worden ze meestal goed verdragen door mensen met lactose-intolerantie.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.