Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

6 Zuivelproducten die van nature laag zijn in lactose

1375 Views

6 Zuivelproducten die van nature laag zijn in lactose

Mensen met een lactose-intolerantie vermijden vaak het eten van zuivelproducten.

Dit is meestal omdat ze vrezen dat zuivel ongewenste en potentieel pijnlijke bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Echter, zuivel is zeer voedzaam en niet alle van hen zijn hoog in lactose.

Dit artikel onderzoekt 6 zuivelproducten die laag in lactose zijn.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is een veel voorkomende spijsvertering probleem. Sterker nog het treft ongeveer 75% van de wereldbevolking(1).

Interessant, het komt het meest voor in Azië en Zuid-Amerika maar veel minder vaak voor in delen van de westerse wereld zoals Noord-Amerika, Europa en Australië(2).

Degenen die niet genoeg van het enzym lactase bevatten. Geproduceerd in je darmen heeft lactase nodig om lactose af te breken, de belangrijkste suiker in melk.

Zonder lactase, kan lactose je darmen onverteerd passeren en onaangename symptomen zoals misselijkheid, pijn, gas, opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken(1).

Angst voor het ontwikkelen van deze symptomen kunnen ertoe leiden dat mensen met deze aandoening voedingsmiddelen die lactose bevatten zoals zuivelproducten moeten vermijden.

Dit is echter niet altijd noodzakelijk, omdat niet alle zuivelproducten bevatten genoeg lactose om problemen te veroorzaken voor mensen met een intolerantie.

Sterker nog, men denkt dat veel mensen met een intolerantie maximaal tot 12 gram aan lactose kan eten zonder de symptomen van te ervaren(3).

Om dit in perspectief te zetten, 12 gram is de hoeveelheid gevonden in 1 glas (230 ml) melk.

Bovendien zijn sommige zuivelproducten van nature laag in lactose. Hieronder zijn 6 van hen.

1. Boter

Gesneden stok van boter

Boter heeft een zeer hoog vetgehalte, een zuivelproduct dat is gemaakt door het karnen van melk te scheiden van de solide vet en vloeibare componenten.

Het eindproduct bevat ongeveer 80% vet, zoals het vloeibare deel van de melk, die alle lactose bevat, wordt verwijderd tijdens de verwerking(4).

Dit betekent dat het lactose gehalte van boter echt laag is. In feite, 100 gram boter bevat slechts 0,1 gram(4).

Deze niveaus zijn laag en zal waarschijnlijk geen problemen veroorzaken zelfs als u intolerantie bent(1).

Als u bezorgd bent, het is de moeite waard te weten dat boter gemaakt van gefermenteerde melkproducten en geklaarde boter bevatten nog minder lactose dan gewone boter.

Samenvatting: Boter is een zeer hoog-vet zuivelproduct dat slechts sporen van lactose bevat. Dit betekent dat het meestal prima in uw voeding op te nemen is indien u een lactose-intolerantie heeft.

2. Harde kazen

Stukje kaas

Kaas wordt gemaakt door bacteriën aan melk toe te voegen en vervolgens het scheiden van kaas wrongel vormt de wei.

Aangezien de lactose in melk wordt aangetroffen in de wei, is veel ervan verwijderd wanneer kaas wordt gemaakt.

Echter de hoeveelheden gevonden in kaas kan variëren en kazen met de laagste hoeveelheden zijn degenen die het oudst van leeftijd zijn.

Dit komt omdat de bacteriën in kaas kunnen sommige van de resterende lactose afbreken. Hoe langer een kaas is verouderd hoe meer lactose door de bacteriën daarin wordt afgebroken(5).

Dit betekent dat oude harde kazen bevatten vaak erg weinig lactose. Bijvoorbeeld 100 g van cheddar kaas bevat slechts sporen ervan(6).

Kazen die laag in lactose zijn omvatten Parmezaanse kaas, Zwitserse en cheddar. Matige hoeveelheden van deze kazen kunnen vaak getolereerd worden door mensen met lactose-intolerantie(6, 7, 8, 9).

Kazen die de neiging hebben om hoger in lactose te zijn omvatten smeerkaas, zachte kazen zoals brie of camembert en mozzarella.

Wat meer, zelfs een hogere-lactose kazen veroorzaken geen symptomen in kleine porties, aangezien zij neigen om nog steeds minder dan 12 gram lactose te bevatten.

Samenvatting: De hoeveelheid lactose kan variëren tussen verschillende soorten kaas. In het algemeen, kazen die het oudst in leeftijd zijn, zoals cheddar, Parmezaanse en Zwitserse kaas, bevatten een laag niveau.

3. Probiotische yoghurt

Griekse yoghurt in een Blauwe Kom

Mensen met lactose-intolerantie vinden vaak yoghurt veel gemakkelijker te verteren dan melk (10, 11, 12).

Dit komt omdat de meeste soorten yoghurt bevatten levende bacteriën die kunnen lactose helpen afbreken, dus je hoeft niet zo veel zelf te verteren(13, 14, 15).

Bijvoorbeeld, een studie vergeleek hoe goed lactose werd verteerd na het drinken van melk en het eten van een probiotische yoghurt(12).

Het bleek dat wanneer mensen met een lactose-intolerantie de yoghurt aten, waren ze in staat om 66% meer lactose te verteren dan wanneer ze melk dronken.

De yoghurt veroorzaakte ook minder symptomen, slechts 20% van de mensen rapportage spijsvertering problemen na het eten van de yoghurt in vergelijking met 80% na het drinken van melk(10).

Het is het beste om te zoeken naar yoghurt met “probiotica,” wat betekent dat ze levende culturen van bacteriën bevatten. Yoghurt die is gepasteuriseerd, die doodt de bacteriën en worden niet zo goed verdragen(10).

Bovendien, volvette yoghurt zoals Grieks en Grieks-stijl yoghurt zou een nog betere keuze zijn voor mensen met lactose-intolerantie.

Dit komt omdat volvette yoghurt bevat meer vet en minder wei dan magere yoghurt.

Griekse yoghurt is ook lager in lactose omdat ze worden gewrongen tijdens de verwerking. Hierdoor wordt nog meer wei verwijdert waardoor ze van nature veel lager in lactose zijn.

Samenvatting: Mensen met lactose intolerante vinden vaak yoghurt veel gemakkelijker te verteren dan melk. De beste yoghurt voor mensen met lactose-intolerantie is een vol-vette, probiotische yoghurt dat levende bacteriële culturen bevatten.

4. Een aantal zuivel eiwitpoeders

Chocolade Protein Poeder in een zwart plastic Container

Het kiezen van een eiwitpoeders kan lastig voor mensen die lactose-intolerant zijn.

Dit komt doordat eiwitpoeders meestal gemaakt zijn van de eiwitten in melk Wei, dat de lactose bevattende vloeibare deel van melk uitmaakt.

Wei-eiwit of wel geschreven als Whey-eiwit is een populaire keuze voor sporters, vooral degenen die proberen om spiermassa op te bouwen.

Echter, de in wei-eiwitpoeders hoeveelheid variëren, afhankelijk hoe de wei wordt verwerkt. Er zijn drie belangrijke soorten wei-eiwit poeder:

  • Whey concentraat: bevat ongeveer 79-80% eiwit en een kleine hoeveelheid lactose(16).
  • Whey isolaat: bevat ongeveer 90% eiwit en minder lactose dan wei-eiwitconcentraat(17).
  • Whey hydrolysaat: Bevat dezelfde hoeveelheid lactose whey concentraat, maar sommige van de eiwitten in dit poeder zijn reeds gedeeltelijk verteerd(18).

De beste keuze voor lactose-gevoelige personen is waarschijnlijk whey-isolaat, die de laagste niveaus bevat.

Niettemin, het gehalte aan lactose kan aanzienlijk variëren tussen merken en de meeste mensen zullen moeten experimenteren om te zien welk eiwitpoeder merk het beste werkt voor hen.

Samenvatting: Zuivel eiwitpoeders worden verwerkt om een groot deel van hun lactose te verwijderen. Echter, wei-eiwitconcentraat bevat meer dan whey isolaten, die wellicht een betere keuze zijn voor gevoelige personen.

5. Kefir

Kefir is een gegiste drank die traditioneel wordt gemaakt door toevoeging van “kefir korrels” dierlijke melk gemaakt(19).

Zoals yoghurt, kefir granen bevatten levende culturen van bacteriën die helpen het afbreken en het verteren van de lactose in de melk.

Dit betekent dat kefir kan beter worden verdragen door mensen met lactose-intolerantie, wanneer verbruikt in matige hoeveelheden.

In feite is een studie bleek dat in vergelijking met melk, gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt of kefir kunnen symptomen van intolerantie verminderen met 54-71%(20).

Samenvatting: Kefir is een gefermenteerde melkdrank. Zoals yoghurt, de bacteriën in kefir breken lactose, waardoor het beter verteerbaar is.

6. Slagroom

Slagroom in een kleine kom

Slagroom (is room met een vetgehalte van 36-40%) wordt gemaakt door het afromen van de vettige vloeistof die naar de top van de melk stijgt .

Verschillende merken slagroom kunnen verschillende hoeveelheden vet bevatten afhankelijk van de verhouding tussen vet en melk in het product.

Slagroom is een vetrijke product dat ongeveer 37% vet bevat. Dit is een hoger percentage dan andere crèmes zoals crème fraîche(21).

Het bevat ook bijna geen suiker waardoor het lactose gehalte zeer laag is. In feite, 15 ml slagroom bevat ongeveer slechts 0,5 gram.

Daarom mogen kleine hoeveelheden slagroom in je koffie of in uw dessert niet ertoe leiden dat het eventuele problemen veroorzaakt.

Samenvatting: Slagroom is een vetrijke product dat bijna geen lactose bevat. Een kleine hoeveelheden slagroom is aanvaardbaar voor de meeste mensen die lactose-intolerant zijn.

Tot Slot

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet nodig voor lactose-intolerante personen om alle zuivelproducten te vermijden.

In feite, sommige zuivelproducten – zoals de 6 in dit artikel besproken – zijn van nature laag in lactose.

In matige hoeveelheden worden ze meestal goed verdragen door lactose-intolerantie mensen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =

It is main inner container footer text