Zuurkool is een soort van gefermenteerde kool met grote voordelen voor de gezondheid.

Men denkt dat het meer dan 2000 jaar geleden in China is ontstaan. Destijds was fermentatie één van de methoden die worden gebruikt om te voorkomen dat voedsel snel zou bederven(1).

Zuurkool overleefde de tand des tijds tot een populair bijgerecht en is een specerij in vele culturen geworden. Het wordt vooral gewaardeerd in Duitsland, waar de naam vandaan komt (Sauerkraut).

Als gevolg dat het een fermentatie ondergaat, zuurkool biedt voeding- en gezondheidsvoordelen ver buiten die van verse kool.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3.6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel schetst acht gezondheidsvoordelen van zuurkool, en zorgt voor een stap-voor-stap handleiding voor hoe je zelf zuurkool maakt.

1. Zuurkool is zeer voedzaam

Zuurkool bevat veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een optimale gezondheid. Een portie van 237 gram biedt u:

 • Calorieën: 27
 • Vet: 0 gram
 • Koolhydraten: 7 gram
 • Vezels: 4 gram
 • Eiwitten: 1 gram
 • Natrium: 39% van de ADH
 • Vitamine C: 35% van de ADH
 • Vitamine K: 23% van de ADH
 • Ijzer: 12% van de ADH
 • Mangaan: 11% van de ADH
 • Vitamine B6: 9% van de ADH
 • Foliumzuur: 9% van de ADH
 • Koper: 7% van de ADH
 • Kalium: 7% van de ADH

Zuurkool is bijzonder voedzaam omdat het wordt gefermenteerd.

Zuurkool fermentatie proces van micro-organismen op de kool die zijn natuurlijke suikers verteerd en omzet in kooldioxide en organische zuren.

Fermentatie begint wanneer gist en bacteriën die van nature aanwezig zijn in kool in contact komen met de suikers van de kool.

Zuurkool fermentatie omstandigheden creëert de groei van probiotica die ook in producten zoals yoghurt en kefir worden aangetroffen.

Probiotica zijn bacteriën die krachtige voordelen voor de gezondheid bieden. Ze helpen ook voedsel beter verteerbaar te maken, waardoor het vermogen om de vitaminen en mineralen die ze bevatten te absorberen.

Dit is wat maakt zuurkool voedzamer is dan rauwe kool of koolsalade.

In tegenstelling tot kool, zuurkool kan hoog in natrium zijn. Houd hier rekening mee als je kijkt naar je zoutinname.

Kortom: Zuurkool is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. De probiotica helpen uw lichaam  deze voedingsstoffen gemakkelijker te absorberen.

2. Verbetert je spijsvertering

Van je darmen wordt gezegd dat het meer dan 100 biljoen micro-organismen bevat, dat is meer dan 10 keer het totale aantal cellen in je lichaam.

Zuurkool bevat probiotica, deze nuttige bacteriën die als eerste lijn de defensie tegen toxine fungeert en schadelijke bacteriën. Ze kunnen ook uw spijsvertering verbeteren en algehele gezondheid.

Probiotica zoals die in zuurkool kan helpen bij het verbeteren van het bacteriële evenwicht in je darmen nadat het is verstoord door het gebruik van antibiotica. Dit kan helpen verminderen of voorkomen van antibiotica-resistentie dat diarree veroorzaakt.

Onderzoek toont ook aan dat probiotica kan helpen verminderen van gas, opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en symptomen verbonden met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

De meeste probiotische voedingsmiddelen en supplementen bevatten 5-10000000000 kolonie vormende eenheden (CFU) per portie. In vergelijking, 1 portie 237 gram zuurkool bevat ongeveer 3 miljard CFU’s.

Volgens sommige niet-wetenschappelijke bronnen, sommige soorten zuurkool kan veel grotere hoeveelheden bevatten.

Verschillende probiotische stammen kunnen ook verschillende voordelen met zich meebrengen. Het consumeren van een groot aantal stammen kunnen u een breder scala kan je een breder scala aan voordelen bieden.

Over dit aspect, kan zuurkool een voorsprong hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat een portie tot 28 verschillende bacteriestammen kan bevatent.

Net als de meeste andere gefermenteerde voedingsmiddelen, zuurkool bevat ook een verscheidenheid aan enzymen, voedingsstoffen die helpen bij het afbreken in kleinere en betere verteerbare moleculen.

Kortom: Zuurkool is een rijke bron van probiotica, die veel voordelen voor de gezondheid kan bieden. Het bevat ook enzymen die helpen je lichaam voedingsstoffen gemakkelijker te absorberen.

3. Versterkt uw immuunsysteem

Zuurkool is een rijke bron van immuniteitsverhogende probiotica en voedingsstoffen.

Om te beginnen kunnen de bacteriën die in je darmen leven een sterke invloed hebben op je immuunsysteem. De probiotica die in zuurkool zit helpen de balans van de bacteriën in je darmen te verbeteren, waardoor je darmwanden gezond blijft.

Een sterkere darmwand voorkomt ongewenste stoffen “lekken” in het lichaam veroorzaken van een immuunreactie.

Ook het behoud van een gezonde darmflora voorkomt de groei van schadelijke bacteriën en kan zelfs de productie van natuurlijke antilichamen stimuleren.

Bovendien kan regelmatige consumptie van probiotica-rijke voedingsmiddelen zoals zuurkool het risico op infecties verminderen, zoals gewone verkoudheid en infecties aan de urinewegen.

Als je ziek wordt, regelmatige consumptie van probiotische-rijke voedingsmiddelen kunnen u helpen om sneller te herstellen en kan antibiotica verminderen met ongeveer 33%.

Naast het feit dat het een rijke bron van probiotica is, zuurkool is ook rijk aan vitamine C en ijzer, die beide bijdragen aan een gezond immuunsysteem.

In het bijzonder, het verhogen van uw vitamine C inname als je verkouden bent kan helpen zich sneller te ontdoen van deze symptomen.

Kortom: Zuurkool is rijk aan probiotica, vitamine C en ijzer, die alle drie bijdragen tot een sterker immuunsysteem.

4. Kan helpen om gewicht te verliezen

Regelmatige consumptie van zuurkool kan helpen om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven.

Dat is deels omdat zuurkool, net als de meeste groenten laag zijn in calorieën en rijk aan vezels . Vezelrijk voeding geeft je een langer gevoel van vol, die kunnen helpen u op natuurlijke wijze het aantal calorieën dat je elke dag eet te verminderen.

Zuurkool van hoge probiotische inhoud kan ook bijdragen tot een smallere taille.

De precieze redenen zijn nog niet volledig begrepen, maar wetenschappers geloven dat probiotica de mogelijkheid heeft om de hoeveelheid vet te verminderen die uw lichaam absorbeert uit je voeding.

Verschillende studies melden dat de deelnemers die probiotische-rijke voedingsmiddelen of supplementen aten meer gewicht verloren dan die met een placebo.

Een recente studie zelfs berichten dat doelbewust volgevreten deelnemers die probiotica kregen ongeveer 50% minder vet hadden dan volgevreten deelnemers met een placebo. Dit suggereert dat een probioticum-rijke voeding kan ook helpen voorkomen van gewichtstoename.

Echter, deze resultaten zijn niet universeel. Bovendien kunnen verschillende probiotische stammen verschillende effecten hebben. Aldus is er meer onderzoek nodig om de effectiviteit van zuurkool specifieke probiotische stammen op gewichtsverlies.

Kortom: Zuurkool bevat weinig calorieën, veel vezels en hoge probiotische inhoud en kan helpen bij het voorkomen van gewichtstoename en het bevorderen van het verlies van ongewenst lichaamsvet.

5. Helpt stress te verminderen en de hersenen gezond te houden

Terwijl uw stemming invloed kan hebben op wat je eet, is het omgekeerde ook waar. Wat je eet kan je stemming en hersenfunctie beïnvloeden.

Een toenemend aantal studies ontdekken een intieme verbinding tussen uw darmen en de hersenen.

Ze hebben ondervonden dat het type bacteriën in je darmen de mogelijkheid heeft om signalen naar je hersenen te sturen, het beïnvloed de manier waarop het functioneert en hoe u naar de wereld kijkt.

Bijvoorbeeld, kunnen gefermenteerde probiotische-rijke voedingsmiddelen zoals zuurkool bijdragen tot het creëren van een gezonde darmflora, onderzoek toont aan dat het kan helpen stress te verminderen en handhaven van hersenen gezondheid.

Probiotica is gebleken voor het verbeteren van geheugen en lagere symptomen van angst, depressie, autisme en zelfs obsessief-compulsieve stoornis (OCS)

Zuurkool kan ook hersenen gezondheid behouden door het verhogen van uw darm absorptie van stemming-regulerend delfstoffen, zoals magnesium en zink.

Dat gezegd zijnde, sommige onderzoekers waarschuwen dat verbindingen in zuurkool kunnen interageren met monoamineoxidaseremmers (MAOIs), een soort medicatie voorgeschreven voor de behandeling van depressie, angststoornissen en Parkinson.

Personen die deze medicijnen nemen moeten met hun arts controleren alvorens zuurkool toe te voegen aan hun voeding.

Kortom: Zuurkool bevordert een gezonde darmflora en verhoogd de absorptie van stemming-regulerende mineralen uit je voeding. Beide helpen stress te verminderen en handhaven van hersenen gezondheid.

6. Kan het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen

Kool, het belangrijkste ingrediënt in zuurkool, bevat antioxidanten en andere heilzame plantaardige stoffen die kunnen helpen het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen.

Onderzoekers geloven dat deze verbindingen kunnen helpen DNA-schade te verminderen, voorkomen van cel mutaties en het blokkeren van overmatig cel groei die doorgaans leidt tot de ontwikkeling van tumoren.

Kool fermentatieproces kan ook leiden tot specifieke plantenstoffen waarvan wordt gedacht te helpen om precancerous cellen te vernietigen.

Bepaalde kankerverwekkende stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkende bevatten nadat ze door bepaalde enzymen “geactiveerd” zijn.

Twee recente studies suggereren dat kool en zuurkool sap kan helpen voorkomen dat kanker zich kan ontwikkelen door vermindering van de productie van deze carcinogeen-activerende enzymen.

In een andere studie, onderzoekers merkte op dat vrouwen die veel kool en zuurkool in hun tienerjaren tot volwassenheid aten een lager risico hadden op borstkanker.

De vrouwen die meer dan drie porties per week aten hadden 72% lager risico op borstkanker dan degenen die minder dan 1,5 porties per week aten.

Een recente studie bij mannen toont aan dat kool eenzelfde effect heeft op het risico van prostaatkanker.

Echter, het aantal studies zijn beperkt en niet alle studies vonden dezelfde resultaten. Daarom is er meer nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden gemaakt.

Kortom: Zuurkool bevat heilzame plantenstoffen die kunnen helpen bij het voorkomen van kankercellen voordat ze kunnen ontwikkelen en verspreiden.

7. Kan gezondheid van het hart bevorderen

Zuurkool kan bijdragen aan een gezonder hart.

Dat komt omdat het bevat een goede hoeveelheid vezels en probiotica, die beide kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen.

Probiotica zoals die gevonden zijn in zuurkool kan ook enigszins helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Mensen lijken de beste resultaten te bereiken wanneer zij ten minste 10 miljoen CFU per dag langer dan acht weken nemen.

Bovendien zuurkool is een van de weinige plantaardige bronnen van menachinon, beter bekend als vitamine K2.

Vitamine K2 wordt verondersteld te helpen verminderen van hart-en vaatziekten door het verhinderen dat kalkafzetting zich ophoopt in de slagaders.

In een studie, regelmatige inname van vitamine K2-rijke voedingsmiddelen is gekoppeld aan een 57% lager risico op overlijden aan hart-en vaatziekten in de studie periode over 7-10 jaar.

In een andere studie, vrouwen verminderde hun risico op hart-en vaatziekten met 9% voor elke 10 mcg vitamine K2 die zij per dag verbruikten.

Ter referentie, 1 kop (237 ml) zuurkool bevat ongeveer 6,6 mcg vitamine K2.

Kortom: Vezels, probiotica en vitamine K2-gehalte in zuurkool kan bijdragen tot een lager cholesterolgehalte, lichte verbeteringen van de bloeddruk en een  en een lager risico op hartziekte.

8. Draagt bij aan sterkere botten

Zuurkool bevat vitamine K2 , die een belangrijke rol speelt in de gezondheid van de botten.

Meer in het bijzonder vitamine K2 activeert twee eiwitten waarvan de functie is om calcium de belangrijkste mineralen in bot te binden.

Waarvan wordt verondersteld om bij te dragen aan sterkere en gezondere botten. In feite, hebben verschillende studies aangetoond dat vitamine K2 bot gezondheid ten goede kan komen.

Bijvoorbeeld, een drie jaar durende studie bij postmenopauzale vrouwen, dat degenen met vitamine K2 supplementen een langzamere leeftijdsgebonden verlies in bot mineraal dichtheid ervaren.

Zo hebben een aantal andere studies aangetoond dat het nemen van vitamine K2-supplementen vermindert het risico op wervelkolom, heup en niet-wervel fracturen met 60-81%.

Sommige van deze studies gebruikten supplementen die zeer hoge doses vitamine K2 verschaffen. Het is dus niet bekend of de vitamine K2 die je binnenkrijgt door het eten van zuurkool dezelfde effecten met zich meebrengt.

Kortom: Zuurkool bevat vitamine K2, een voedingsstof die gezondere en sterkere botten bevordert.

 Hoe maak je zuurkool

Zuurkool maken is gemakkelijk, eenvoudig en goedkoop. Zo moet je het doen:

Recept zuurkool naturel 

voor 1 pan

 • 1 hele witte kool
 • 22,5 gram zeezout per kilo kool, fijngemalen in de vijzel
 • 5 gram mosterdzaad
 • 4 gram jeneverbessen
 • 3 gram karwijzaad
 • optioneel: 3-4 blaadjes laurierblad en een paar takjes tijm
 • extra nodig: weckpot

Hoe maak je het klaar:

 1. Verwijder de buitenste bruine en of vieze bladeren van de kool. Leg 1 schoon blad apart, dit heb je op het einde nodig.
 2. Snijd de witte kool doormidden en verwijder het harde gedeelte. Snijd vervolgens de kool zeer fijn. Dit kan met een scherp mes of een mandoline of nog handiger een keukenmachine.
 3. Weeg de kool om de exacte hoeveelheid zout te bepalen. Per kilogram kool heb je 22,5 gram zout nodig. Meng de kool en het zout in een grote bak.
 4. Nu komt het spannende onderdeel: het mishandelen van de kool zoals Meneer Wateetons dat noemt. Door de groente te knijpen, stompen of slaan, komt het vocht vrij uit de kool. Laat even staan.
 5. Ondertussen zoek je alle kruiden bij elkaar en weeg je af. De basis bestaat uit mosterdzaad, jeneverbessen, karwijzaad. Persoonlijk vond ik het prachtig om ook laurierblad en tijm toe te voegen. Maak hierin je eigen keuze.
 6. Vervolgens “mishandel” je de groente opnieuw en zodra de kool veel vocht begint te verliezen ben je klaar. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
 7. Meng vervolgens de droge kruiden met de zuurkool en stop in een pot. Het laurierblad en tijm voeg je als laatste toe. Duw de kool goed in het vocht naar beneden. De kool moet helemaal onder water staan. Dek af met het stuk koolblad dat je apart gehouden hebt. Zorg dat het blad de kool goed vastklemt, zodat het niet gaat drijven. Leg er desnoods iets zwaars op, zoals een zakje knikkers. Dit heb ik overigens niet gedaan, want mijn blad sloot goed af.
 8. Sluit de pot af. Nu is het 2-3 weken wachten totdat de zuurkool klaar is. In het begin dien je ELKE dag even de pot te openen, zodat het gas kan ontsnappen. Controleer regelmatig of de zuurkool nog wel onder water staat. Mocht er toch een soort witte schimmel ontstaan, veeg of schep dit direct weg.
 9. De zuurkool is klaar als er geen gasopbouw meer is en lekker smaakt. Om het zeker te weten, kun je de pH waarde meten (4,6). Bewaar in de koolkast.

Zuurkool is ongelooflijk voedzaam en gezond.

Het biedt probiotica en vitamine K2, beide bekend om hun gezondheidsvoordelen, evenals vele andere voedingsstoffen.

Het eten van zuurkool kan bijdragen aan de versterking van uw immuunsysteem, het verbeteren van uw spijsvertering, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen om gewicht te verliezen.

Om de voordelen te maximaliseren, probeer elke dag een beetje zuurkool te eten.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.