zuurzak

Zuurzak 101: Voedingsfeiten en de gezondheidsvoordelen

Zuurzak ook bekend als graviola, guyabano of guanábana is een stekelig, groene tropische vrucht die wel tot 15 pond kan wegen en ongeveer 30 cm lang kan worden.

De smaak is beschreven als een mix tussen aardbei en ananas, met een lichte citrus zure smaak. De bladeren van de zuurzak-vrucht bevatten verbazingwekkende geneeskrachtige eigenschappen waardoor ze bruikbaar zijn als een ingrediënt in verschillende kruidengeneesmiddelen.

Voedingswaarde zuurzak

Zuurzak biedt koolhydraten als haar belangrijkste voedingsstof en zijn vrij van vet, cholesterol en natrium. Deze stekelige vrucht is een uitstekende bron van calcium, koper, vezels, ijzer, magnesium, niacine, fosfor, kalium, riboflavine, thiamine en vitamines B1, B3 en C. De bladeren zitten boordevol van verschillende vitale stoffen waaronder calcium, fructose, vet, eiwit, vitamine A en B.

Gezondheidsvoordelen zuurzak

Van zuurzak wordt gezegd super voedingsstoffen te bevatten er wordt gezegd effectiever te zijn in het doden van kankercellen dan chemotherapie.

Het is rijk aan verschillende voedingsstoffen en bevatten bepaalde fytonutriënten die zeer gunstig zijn voor de versterking van het immuunsysteem. Het is daarom een nuttige natuurlijke behandeling van vele kwalen.

Anti-aging:

Zuurzak is rijk aan vitamine C en een uitstekende antioxidant het verbetert de uithoudingsvermogen en energie en het vertraagt ook het verouderingsproces.

Bloedaandoeningen:

De boom is rijk aan ijzer en thee gemaakt van Zuurzak en de bladeren zijn uitstekend geschikt voor de behandeling van bloedarmoede.

Botgezondheid:

Fosfor en calcium aanwezig in zuurzak is goed voor sterke botten en helpt osteoporose te voorkomen.

Kanker:

De vetzuren genaamd  acetogeninen wordt van gezegd dat het mogelijk is in het voorkomen of vertragen van de groei van kanker. Een studie testen verbindingen in zuurzakken op borstkankercellen.

In deze kweek bleek 250 keer effectiever te zijn in het doden van cellen dan chemotherapie geneesmiddelen. Een laboratoriumstudie heeft vastgesteld dat zuurzak verbindingen die zich alleen richten tot de kankercellen en laat de gezonde cellen onaangetast.

Hart en zenuwstelsel gezondheid:

De vitamine B1 in zuurzak is in staat om de stofwisseling en de bloedsomloop te versnellen, voorkomen van schade aan de zenuwen en het herstel van het centrale zenuwstelsel. Riboflavine (vitamine B2) is nodig voor de energievoorziening van het lichaam.

Immuunsysteem:

Zuurzak bevat verschillende fytonutriënten die gunstig zijn voor de bouw en het versterken van het immuunsysteem.

Infecties:

Als gevolg van de antimicrobiële eigenschappen in dit super fruit, helpt bij het opruimen van schimmelinfecties, bacteriële infecties en darmparasieten, dat de gezondheid van de darm en het immuunsysteem verbetert.

Huidaandoeningen:

Als je zuurzak bladeren fijn stampt en toegepast op de getroffen gebieden tweemaal per dag. Dit kan helpen verlichten van de pijn veroorzaakt door eczeem. Bladeren van de zuurzak gemengd met rozenwater kan zinvol zijn wanneer toegepast op de huid. Dit kan mee-eters en andere huidaandoeningen verhelpen.

Slaap: 

Zuurzak vaak gebruikt als een kalmerend middel in bepaalde culturen. Van de bladeren kan je een drankje van maken die helpt slaap te bevorderen. Bladeren van de zuurzak in een kussensloop kan de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Consumptie tips

Donkergroen fruit met veel vlezige stekels op het oppervlak zijn de beste om te consumeren. Vermijd elke zuurzak met kneuzingen of vlekken op de huid. De pulp van de vrucht vaak gebruikt in vruchtensap, smoothies, snoepjes, sorbets en ijs smaakstof. Bladeren van de zuurzak kunnen worden gekookt voor natuurlijke behandeling van verschillende inflammatoire aandoeningen zoals artritis, jicht, pijn in de onderrug, of gewoon het stimuleren van het immuunsysteem.

Onrijpe zuurzak kan je het beste bewaren bij kamertemperatuur en bewaard in de koelkast voor maximaal twee dagen nadat het is gerijpt.