Eén van de meest veelzijdige en geliefde levensmiddelen is kaas.

Het wordt gebruikt in hapjes, snacks, hoofdgerechten en toetjes. Het is heel oud voedsel dat gemaakt kan worden van de melk van bijna elk dier, zoals koe, schaap, geit, jak, kameel en buffel.

De meeste kazen worden gemaakt door toevoeging van een mengsel van enzymen, beter bekend als stremsel, om melk te laten stremmen.

Het belangrijkste enzym in stremsel, dat traditioneel wordt gewonnen uit de leblaag van de kalveren, is chymosine.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Tegenwoordig wordt het ook geproduceerd door genetisch gemodificeerde bacteriën waarin het enzymengten is ingebouwd. Hierdoor wordt een zuiverder vorm van chymosine verkregen dat bovendien tegemoetkomt aan de eisen van vegetarisch.

De vloeistof die achterblijft nadat de wrongel (gestremde melk) zich gevormd heeft, wordt wei genoemd. Die laat men wegvloeien en wat overblijft is cottagecheese (huttekase). De wrongel kan ook vermengd worden met andere ingrediënten, zoals kruiden en wijn, geent worden met speciale schimmels of bacteriën, geperst in mallen, of gerookt en gerijpt tot een van de vele honderden verschillende kazen.

Gemiddeld is vier liter melk nodig voor 500 gram cheddar, Zwitserse of andere harde kaas. Een portie van 30 gram cheddar bevat 120 kcal, ongeveer 220 mg calcium en 10 gram vet. Cottage cheese heeft de minste calorieën – ongeveer 35 kcal per 30 gram kaas- maar bevat ook minder dan de helft zoveel calcium als in gewone melk zit.

Roomkaas is qua vet en calorieën te vergelijken met harde kazen, maar bevat minder calcium.

Eet niet te veel kaas

Kaas is rijk aan calcium en eiwitten, waardoor het een belangrijk voedingsmiddel is voor vegatariers. maar kaas bevat ook veel vet, cholesterol en zout. De meeste mensen – met name die met een hoog gewicht of cholesterolproblemen- moeten kaas met mate eten. Uitzonderingen zijn jongeren die in de groei zijn, vegetaries en slanke oudere vrouwen met osteoporose ( een aandoening waardoor botten zwakker worden).

Veel mensen die vanwege een lactose – intolerantie maar kleine hoeveelheden melk verdragen, kunnen vaak wel kaas eten omdat de bacteriën en enzymen die gebruikt worden bij kaasmaken tevens wat lactose (melksuiker) afbreken.

Gevaar voor de gezondheid

Artsen adviseren patiënten met hartproblemen, hoog cholesterol of hoge bloeddruk vaak minder kaas te eten.

Omdat de meeste kaas veel verzadigd vet bevat, bestaat er een verhoogd risico op atherosclerose, het dichtslibben van de bloedvaten met vettige aanslag op de wanden. En het natrium ( onderdeel van zout) in kaas is een gevaar voor mensen met hoge bloeddruk. Rijpe kaas kan tevens migraineaanvallen veroorzaken bij gevoelige mensen.

De vermoedelijke boosdoeners is tyramine, een natuurlijke stof in cheddar, blauwe kaas, camembert en andere rijpe kazen. Tyramine reageert ook met monoaminooxidaseremmers (MOA-remmers),medicijnen die soms voorgeschreven worden bij depressiviteit; het kan tevens levensgevaarlijke bloeddruk verhoging veroorzaken.

Mensen die MOA-remmers slikken, moeten hun huisarts vragen om een lijst met verboden voedingsmiddelen, want deze vallen in de categorieën. Mensen die allergisch zijn voor penicilline kunnen ook reageren op blauweschimmelkaas en andere zachte kaassoorten die gemaakt zijn met penicillineschimmels.

Ook kleine kinderen die gevoelig zijn voor koemelk kunnen allergisch reageren op kaas. Veel kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. In dit proces worden niet alle micro-organismen gedood, maar meestal wel de schadelijke. Melk die bedoeld is voor kaas kan niet gesteriliseerd (gekookt) worden, want hierdoor worden de calciumzouten in melk onoplosbaar en die moeten juist oplosbaar zijn zodat het stremsel de kaas kan doen stremmen.

Kaas van ongepasteuriseerde melk kan micro-organismen zoals listeria bevatten. Listeriavergiftiging lijkt op griep en is in het bijzonder gevaarlijk voor baby’s zwangere vrouwen,ouderen en zieken.

WIST U DAT?

Kaas gaat gaatjes tegen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kaas tandbederf tegengaat. Het vet in de kaas is een coating voor het gebit en vormt een natuurlijke bariére tegen bacteriën. Alle kaas bevat caseine, een natuurlijke gebitsbeschermer. En de calcium en fosfor in de kaas voorziet het tandglazuur van nieuwe mineralen.

Vetarme kaas

Door vet krijgt kaas zijn rijke textuur en heerlijke smaak, maar ook extra calorieën en cholesterol. Ongeveer 70 tot 80 procent van de calorieën in kaas komt van vet. Zelfs vetarme kaas en kaas van gedeeltelijke afgeroomde melk kan veel vet bevatten; ruim 50 procent van de calorieën in mozzarella van afgeroomde melk is afkomstig van ver.

Vroeger hadden vetarme kazen nauwelijks smaak en moest er veel zout in om smaak te verhogen; soms werd natriumfosfaat gebruikt om een zachtere textuur te krijgen. tegenwoordig ligt er een breder assortiment smaakvolle vetarme kazen in de winkels.

Cholesterolvrije imitatiekaas is vaak gemaakt van soja of tofoe, maar deze kaas kan nog steeds veel vet en zout bevatten. Verse kaas van halfvolle melk, zoals vetarme ricotta en cottage cheese hebben minder vet en kunnen de gewone roomkaas vervangen die 85 procent van zijn calorieën haalt uit vet.

GOEDE EIGENSCHAPPEN KAAS

  • Veel eiwitten en calcium
  • Goede bron van vitamine B12
  • Cheddar en andere kazen gaan tandbederf tegen

MOGELIJKE GEVAREN

  • de meeste kazen bevatten veel verzadigd vet en zout
  • Sommige veroorzaken migraine en allergische reacties bij mensen die gevoelig voor zijn

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.