Is koffie gezond? Koffie de energiebooster voor vele mensen

Koffie is naast energiedranken onze belangrijkste cafeinebron. Naast cafieine bevat koffie bijna 400 andere chemische stoffen, waaronder sporen van verschillende antioxidanten en de vitamine niacine. De drank bezit ook mineralen, tannines en gekarmelisseerde suiker. Koffie bevat zelf nauwelijks calorieën, tenzij u er melk en suiker bij doet. Een echte koffieleut moet overwegen andere bronnen van cafeïne op te geven, zoals bijvoorbeeld cafeinehoudende frisdrank.

Mogelijke gevaren van Koffie

U moet niet te veel koffie drinken, want er zijn een paar risico’s aan verbonden. Maar drinkt men koffie zonder suiker en melk dan past dat in een gezond levenspatroon. Tenzij men erg gevoelig voor cafeïne.

 • Onvruchtbaarheid. Uit aantal onderzoeken is gebleken dat 300 mg cafeïne per dag ontvruchting tegen kan gaan.
 • Hartproblemen. cafeïne geeft tijdelijke verhoging van de bloeddruk en kan ook zorgen voor hartritmeproblemen bij gevoelige mensen.
 • Zwakkere botten. Grote hoeveelheden koffie verhogen de calciumuitscheiding via de urine. Om dit verlies te compenseren moeten zware koffiedrinkers meer calciumrijk voedsel eten.
 • Ontwenningsverschijnselen. zware koffiedrinkers die plotseling stoppen, kunnen een paar dagen last krijgen van hoofdpijn, prikkelbaarheid en andere ontwenningsverschijnselen. Breng uw koffiegebruik daarom geleidelijk terug.
 • Cholesterolproblemen. cafestol en kahweol, stoffen in koffie, kunnen aanzetten tot cholesterolsynthese in de lever. Deze stoffen worden het meest gevonden in gekookte koffiesoorten, zoals Griekse, Turkse en Scandinavische koffie.
 • Cafeïne verhoogt de uitscheiding van urine. Dit kan problemen opleveren voor mannen met prostaatproblemen.

Décafe

Veel mensen drinken décafe om de slaaploosheid en nervositeit die door cafeine wordt veroorzaakt te ontlopen. Décafe bevat vrijwel geen cafeïne.

Goede eigenschappen van koffie

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

 • Prikkelt het zenuwstelsel
 • Helpt u wakker en alert te blijven

Mogelijke gevaren van koffie

 • Moeilijk de slaap kunnen vatten, en verminderde of verstoorde slaap
 • Veel koffie drinken kan prikkelbaarheid en nervositeit veroorzaken.
 • Grote hoeveelheden koffie geven verhoogde calciumuitscheiding.

Wist u dat?

Koffie verbetert het geheugen en het denken

Een onderzoek met betrekking tot ouder worden wees uit dat ouderen door koffie sneller konden denken, een beter geheugen kregen en beter redeneerden. Uit ander onderzoek bleek dat vrouwen van boven de 80 met een geschiedenis van koffiedrinken betere resultaten boekten bij intelligentietesten. Levenslange koffieconsumptie is zelfs in verband gebracht met een lager risico op Alzheimer. regelmatig wat koffie drinken is dus goed voor u.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.